“Als je een titel wilt beschermen moet je er ook voor zorgen dat de titel jou beschermt”

Jaap Molenaar (56), interieurarchitect, JAAP interieurarchitectuur/voorzitter BNI

“Weten waar het over gaat is de basis van het leren”, zegt interieurarchitect Jaap Molenaar, voorzitter van de Beroepsvereniging voor Nederlandse Interieurarchitecten (BNI). “Je moet de keuzes die je maakt in het werk, bewust kunnen maken. Als je het niet weet wordt het willekeur en bij willekeur gaan mijn alarmbellen af. Als professional moet je je keuzes bewust kunnen maken. Bijscholen en jezelf voortdurend blijven ontwikkelen is dan de basis.”

In een discipline waarbij enkele jaren geleden de titel bijna werd ‘afgepakt’ is het uitdragen van de waarde van de titel des te belangrijker geworden. Het vak van interieurarchitect wordt niet altijd goed begrepen, zegt de voorzitter van de BNI. Een scala van woon- en stylingprogramma’s geeft een eenzijdig beeld met nadruk op commercie. Maar het vak is natuurlijk zoveel meer, ziet Jaap Molenaar. “Wij werken vanuit de mens in zijn ruimte, de wensen en gedachten die hij of zij heeft over de ruimte, de gebruikseisen, geldende wet- en regelgeving. Dat zetten wij om in een ontwerp, die maken wij expliciet.”

“Het vak blijft zich gewoon doorontwikkelen al was het maar op het technische vlak, 3D- productie of augmented reality om maar wat te noemen. Er worden nieuwe materialen ontwikkeld, de bouwsector verandert, de maatschappij verandert. Je moet ervoor zorgen dat je niet old school wordt en niet meer relevant bent. Als je een titel in stand wilt houden, moeten de professionals ook bij de tijd blijven.”

“Als ik aan bij- en nascholing denk, dan denk ik aan dingen leren die je niet al vanzelf oppakt. Al die onderwerpen waar je in geïnteresseerd bent, daar lees je toch wel boeken over of heb je gesprekken over met vakgenoten. Je komt daar dan vanzelf mee in aanraking. De uren die je daar aan besteedt zijn eindeloos en doen de wettelijk verplichte 16 uur verbleken. De 16 uur bijscholing —die je dus echt beroepsmatig doet—  is wat mij betreft dan ook meer buiten je “comfortzone” en geregistreerd natuurlijk. Het moet niet vrijblijvend zijn. Je hebt een geregistreerde titel, deze is gebaseerd op inhoud en dat niveau moet je op peil houden. Ik zie ons groeien naar een systeem zoals dat bij advocaten of fysiotherapeuten werkt. Als je een titel wilt beschermen dan moet je er ook voor zorgen dat de titel jou beschermt.”

“Vernieuwen doe je door steeds een stap te zetten. Als BNI proberen we onze leden daarin te motiveren. We organiseren zelf bijeenkomsten en excursies en we informeren hen over bijscholingsmogelijkheden bij verschillende (beroeps)organisaties. Veel delen we via social media en nieuwsbrief maar ons vakblad NOOK is uiteraard ook een bron van kennisdeling. Zo brachten wij onlangs een themanummer uit over akoestiek en organiseerden we in dit thema een bezoek aan het de dag daarvoor geopende Zuidpleintheater in Rotterdam ‘Een rondleiding met de makers’. Het gaat dan niet alleen over het resultaat maar vooral ook over hoe het resultaat is bereikt. En dan nog eens specifiek over de positie van de interieurarchitect in een dergelijk proces. Zo deel je je ervaring en leer je van elkaar. Dan weet je weer beter waar het over gaat, heb je weer bijgeleerd en kun je betere keuzes maken.”

Op de website van de BNI vind je relevante bij- en nascholingsmogelijkheden.