Ik wil me registreren

Wettelijke titels mogen uitsluitend beroepsmatig worden gevoerd door personen die staan geregistreerd in het architectenregister

De wettelijke titels interieurarchitect, architect, tuin- en landschapsarchitect en stedenbouwkundige mogen uitsluitend beroepsmatig gevoerd worden als je als zodanig staat geregistreerd in het architectenregister. Een geregistreerd architect heeft een erkende opleiding gevolgd en voldoet aan de beroepservaringsvereisten. Dit alles zorgt ervoor dat de wettelijke titels in de praktijk fungeren als een keurmerk. Een wettelijke titel staat voor vakmanschap, kennis en kwaliteit. Een wettelijke titel kun je gebruiken om je te onderscheiden van ontwerpers die niet gerechtigd zijn om die titel te voeren. Steeds meer opdrachtgevers erkennen de meerwaarde van deze wettelijke titels. Bij architectenselecties zie je bijvoorbeeld geregeld dat deelname voorbehouden is aan geregistreerde architecten.

Registratie
in het architectenregister is een must als je over de grenzen wilt werken

De meeste landen kennen een vorm van beroepsregulering voor de disciplines architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw en soms ook voor interieurarchitectuur. Op basis van je Nederlandse registratie kun je in iedere EU-lidstaat, lidstaten binnen de EER (Europese Economische Ruimte: Liechtenstein, Noorwegen, IJsland) en in Zwitserland incidenteel en tijdelijk opdrachten uitvoeren binnen je discipline. Maar ook in veel andere landen staat een Nederlandse registratie in aanzien en kan het een toegangsbewijs zijn tot deze markten.