Architect

Centraal Station Delft
Architectuur
Architectuur
Architectuur
Eemsdelta Campus
Centraal Station Delft
Architectuur

Wat doet een architect?

Huizen en gebouwen worden ontworpen door architecten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld grote projecten als woningcomplexen, scholen, bibliotheken, kantoren, bedrijven of ziekenhuizen. Maar ook aan transformatie van bestaande gebouwen. En wil je als particulier je eigen huis bouwen, dan kun je bij een architect terecht. Daarnaast kunnen architecten een verbouwing voor een bestaande woning ontwerpen en advies geven over jouw ideeën als opdrachtgever. Kortom, samen met jou bedenkt en ontwerpt de architect en vervolgens worden je wensen in ontwerp- en bouwtekeningen gevisualiseerd.

Als een spin in het web heeft de architect doorgaans de eindverantwoordelijkheid over het project, weet hoe het zit met de vergunningen en is in de meeste gevallen nauw betrokken bij de uitvoering. In samenspraak met alle betrokkenen (m.n. vakspecialisten en bouwers) begeleidt hij of zij het technische en administratieve proces en zorgt ervoor dat het project wordt gerealiseerd.

Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA)

Bijna 1000 architectenbureaus zijn verenigd in de BNA. Architectenbureaus die aangesloten zijn bij de BNA werken volgens een verenigingsgedragscode waarin verantwoordelijkheid, integriteit en professionaliteit zijn vastgelegd. Meer informatie over het werk van een architect en de BNA kun je vinden op bna.nl.

Ruimtelijke kwaliteit
Architectuur gaat over functionaliteit, duurzaamheid, leefbaarheid, cultuur, innovatie en het welzijn van mensen