Wie wij zijn

Het Architectenregister is een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan dat de Wet op de architectentitel uitvoert en het architectenregister beheert

Het Architectenregister

Het Architectenregister legt verantwoording af aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Elk jaar leggen we de jaarrekening, het jaarverslag, de begroting en de tarieven ter goedkeuring voor aan de minister. Een directeur stuurt, volgens het Directiestatuut, het Architectenregister aan en zorgt ervoor dat onze taken en bevoegdheden worden uitgevoerd. Het bestuur, aangesteld door de minister van OCW, is verantwoordelijk voor de uitvoering van alle taken die voortkomen uit de Wet op de architectentitel en voor het functioneren van het Architectenregister. Begin 2020 heeft het bestuur een Raad van advies ingesteld. Het functioneren van zowel bestuur als Raad van advies is vastgelegd in het Bestuursreglement.

drone foto Almere en deel Markermeer
appartementen gebouwen op het NRE terrein in Eindhoven
paviljoen op het strand van de Marker Wadden
bovenaanzicht Eemsdelta Campus
Zicht op het middenplein van de Lochal in Tilburg
drone foto Almere en deel Markermeer
appartementen gebouwen op het NRE terrein in Eindhoven

Doelstellingen

Als zelfstandig bestuursorgaan dragen wij op basis van de Wet op de architectentitel (WAT) medeverantwoordelijkheid voor de vakbekwaamheid van 14.000 interieurarchitecten, architecten, tuin en landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. Hierbij streven wij de doelstellingen van de WAT na: 

  • Het waarborgen van een vakbekwame beroepsuitoefening van interieurarchitecten, architecten, tuin en landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen en daarmee de bevordering van de kwaliteit van het landschap en de gebouwde omgeving. 

  • Het implementeren van Europese richtlijnen voor de vier titels. 

  • Bescherming van de consument.  

Missie
Bevorderen van het vakmanschap van ruimtelijk ontwerpers om de kwaliteit van onze leefomgeving te verbeteren

Kernwaarden
Onafhankelijkheid, Verbinding, Ontwikkeling & Inclusiviteit

Man met kind op de schouders staat tussen hoogbouw

Visie

De kern van onze visie is de overtuiging dat geregistreerde ruimtelijke ontwerpers een grote verantwoordelijkheid hebben voor het bewaken en verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van onze leefomgeving. Een ingreep door hen in het landschap of in de gebouwde omgeving dient plaats te vinden met respect voor de cultuur en historie en gebruikmakend van de potentie voor de toekomst. Samen met hun opdrachtgever, gebruikers en andere disciplines werken ze aan een betere en gezondere leefomgeving voor mens, plant en dier. Daarbij de veiligheid borgend van bewoners en gebruikers van panden, steden en terreinen.

Ruimtelijk ontwerpers zijn daarnaast bij uitstek de beroepsgroep die met een integrale aanpak kan bijdragen aan oplossingen voor de grote transformatie-opgaven van deze tijd die allen met elkaar samenhangen (o.a. gevolgen van klimaatverandering, het tekort aan woonruimte, de stikstofproblematiek en het omschakelen naar een circulaire economie).

Geregistreerde ruimtelijke ontwerpers dienen inhoudelijke, technische en financiële expertise te combineren met ontwerpende, verbeeldende en verbindende krachten. Een unieke combinatie van vaardigheden waarmee zij in staat zijn om verleden, heden, toekomst en uiteenlopende belangen en ambities met elkaar te verbinden. Met een integrale aanpak en verbeelding van de toekomst kunnen zij uitdagingen en mogelijke oplossingen in beeld brengen en dragen ze zo bij aan het benodigde draagvlak voor veranderingen in onze leefomgeving. De ontwerper is niet alleen verbinder maar wordt in sommige gevallen ook steeds meer facilitator van het proces van verandering.

De grote verantwoordelijkheid die komt met het dragen van de titel vraagt om voortdurende kennisontwikkeling van ruimtelijk ontwerpers. De opleidingen en beroepservaring periode leggen hiervoor de basis . Zij dienen van hoge kwaliteit te zijn en aan te sluiten bij de opgaven en behoeften van de maatschappij. Eenmaal geregistreerd in het Architectenregister dient de ruimtelijk ontwerper het vanzelfsprekend te vinden dat bij deze grote verantwoordelijkheid een leven lang leren hoort.

Taken en bevoegdheden

Het Architectenregister voert de taken en bevoegdheden uit die de Wet op de architectentitel aan hem opdraagt. Dit zijn onder andere:

  • Beschermen van de vier architectentitels.

  • Uitdragen van de waarde van de architectentitel.

  • Stimuleren van samenwerking tussen diverse partijen in het beroepenveld.

  • Creëren van goede condities voor het succesvol doorlopen van de beroepservaring en een carrière lang leren voor alle (toekomstige) geregistreerde architecten.

  • Beheren van het architectenregister.

  • Verstrekken van informatie over de beroepskwalificaties van ingeschrevenen en hun titelrecht. van informatie over de beroepskwalificaties van ingeschrevenen en hun titelrecht.

  • Fungeren als aanspreekpunt voor beroepsbeoefenaren die over de grens willen werken.

  • Optreden als overlegpartner voor de bevoegde autoriteiten van andere EU-lidstaten.

Vakmanschap en bewustzijn in dienst van de maatschappij