"Als je nog een minister van Volkshuisvesting zoekt, ik ben beschikbaar"

Anne van der Meulen (28), architect, DOK architecten

“Ja, bijscholing, ik heb net de BEP afgerond. Dat was een mooi traject. Je gaat mee naar de bouw, je zit in overleggen waar je normaal (nog) niet aanschuift. Je leert snel. Je leert veel. Je krijgt snel inzicht in hoe alles in elkaar steekt, hoe de hazen lopen. Door het bijhouden van een logboek word je ook gedwongen om te reflecteren, zo blijf je jezelf uitdagen en verdiepen. Voor mij is bij- en nascholen onderdeel van je leven. Als professional ben je dag in dag uit aan het leren. Niet altijd in een formele context zoals tijdens de BEP maar vaak tijdens informele bijeenkomsten. Als je daar actief en bewust aan deelneemt, leer je elke minuut iets bij.”

Geen minister van Volkshuisvesting

“Het is en blijft vreemd dat we tegenwoordig geen minister van Volkshuisvesting meer hebben. Wat mij betreft is wonen een basisgoed. Het fascineert mij dan ook dat wij vroeger in staat waren om heel goede woningen te creëren voor iedereen. Dat lukt ons nu niet meer of in ieder geval onvoldoende. Dat fascineert mij en is iets waar ik mij bijna wekelijks in verdiep. Door naar lezingen te gaan, maar ook naar museum Het Schip, een museum geheel gewijd aan de Amsterdamse school. Ik leer er telkens weer iets nieuws.”

In het verleden waren wij heel goed in het bouwen van leefbare wijken. De bewoners stonden centraal. Hoe konden zij op een prettige manier wonen en samenleven? Wat kunnen we leren van de geschiedenis? Er wordt nu snel gebouwd, blokkendoos hier, blokkendoos daar. Dat is jammer en moet anders. Iets meer stuur van de overheid erop. De Minister van Volkshuisvesting moet weer terugkomen, dat is mijn oproep aan de politiek. En als ze niemand weten te vinden dan ben ik beschikbaar”, grinnikt Anne met een serieuze ondertoon.

Bij- en nascholing dag in, dag uit

“Eigenlijk ben ik altijd aan het leren. Bij- en nascholing verplicht stellen is voor mij niet nodig. Ontwerpen, duurzaamheid, sociale woningbouw allemaal onderwerpen die mij interesseren. Wel hoop ik dat we de komende jaren meer en meer kunnen realiseren wat er inmiddels is geleerd. Nu komt het regelmatig voor dat de vernieuwende elementen in een plan sneuvelen in de eindfase. Zoals het duurzaam opvangen van regen en het hergebruiken daarvan. Dat is dan een wezenlijk onderdeel in een ontwerp, maar op basis van budgetten wordt er dan uiteindelijk toch niet voor gekozen. Dan had je wat je hebt geleerd namelijk ook kunnen gaan toepassen in de praktijk. Dat maakt alles toch net even zinvoller. Maar het zal mij er niet van weerhouden om verder te leren hoor. Daarvoor is de drang om te leren te groot.”