Interieurarchitect Odette Ex overtuigt met eco-systemisch bewustzijn
Het Architectenregister is medio 2024 (noodgedwongen) verhuisd naar een nieuwe werkplek in Den Haag. Slechts één straat verderop van waar 30 jaar lang kantoor werd gehouden, is op Nassaulaan nummer 9 een nieuw kantoor betrokken. Het betreft een Rijksmonument, ooit onderdeel van personeelswoningen behorende bij de manege van Koning Willem II.
Het nieuwe kantoor was ten tijde van de verhuizing zo goed als ‘leeg’ en is met hergebruikte materialen uit het vorige kantoor, zoals meubilair en vloerbedekking, ingericht. Voor de definitieve inrichting van het nieuwe kantoor wilde het Architectenregister expertise vragen en opdracht verlenen aan een ingeschrevene van het architectenregister.
Via een meervoudig onderhandse aanbesteding zijn 4 ingeschrevenen van het architectenregister benaderd om in te schrijven. De uiteindelijke gunning is verleend aan interieurarchitect Odette Ex uit Nieuwegein. Op basis van vier gunningscriteria kwam zij als beste kandidaat naar voren, waarbij de visie op regeneratief ontwerp één van de doorslaggevende punten was.
Jorrit Rosema, directeur: “We vonden het belangrijk een zorgvuldig selectieprocedure te doorlopen. Gezien de geringe omvang van de opdracht hebben we de procedure zo licht mogelijk gehouden om te voorkomen dat partijen onbetaald veel tijd en moeite moesten steken in het voorbereiden van een portfolio of visiedocument. De geselecteerde partijen werden uitgenodigd voor een klikgesprek met de commissie waarin naast mij zelf ook een interieurarchitect en een architect zitting hadden. Na de gesprekken is op basis van de gunningscriteria een keuze gemaakt.
De opdracht betreft een regeneratief ontwerp. Het interieur en de tuin krijgen de uitstraling en functies die aansluiten bij (en bijdragen aan het verwezenlijken van) onze missie en visie. Een ontwerp waarmee de waarde van de vier disciplines zichtbaar wordt voor het brede publiek. Ik realiseer me goed dat dit een ambitieuze opdracht is, en dat we gezien ons budget keuzes moeten maken. Alle vertrouwen dat we daar samen met Odette uit komen. Ik kijk er naar uit!”
Al sinds de oprichting zet Odette Ex zich met Ex Interiors in voor het verduurzamen van de architectuursector. In de ontwerpen streeft Odette naar een ‘eco-systemisch bewustzijn’, wat uitgaat van gelijkwaardigheid tussen alle wezens en verbondenheid tussen mens, dier, natuur en technologie. Een toekomstbestendige, natuurlijke balans tussen een gebouw, zijn gebruikers en het milieu. Het vraagt om nieuwe verbeeldingskracht, radicaliteit en een lange termijnvisie, waarin we als ontwerpers continu onze grenzen verleggen. Met natuurlijke en lokale materialen, hergebruik en in participatie en co-creatie met de gebruiker, probeert Odette keer op keer een gezond binnenklimaat te creëren. Een goed interieur is als een ‘levend ecosysteem’, dat ademt.