Aangenaam Jorrit Rosema

Ik ben 44 jaar oud, geboren en getogen in Delft en woon inmiddels 15 jaar in Den Haag. Ik woon samen en ben vader van twee prachtige dochters van 6 en 8. Na de middelbare school heb ik een paar jaar gewerkt en gereisd voordat ik in Amsterdam aan mijn studies Antropologie en Internationale Betrekkingen begon. Later nog een jaar Rechten in Leiden. Ik werk nu ruim 15 jaar als (interim)manager binnen de publieke sector. Ik vind het ontzettend leuk en boeiend om mij te begeven in verschillende vakgebieden en organisaties, mensen en drijfveren te leren kennen, van hen te leren, en de verschillen en overeenkomsten te waarderen, in te zetten en te verbinden. Waarschijnlijk de antropoloog in mij …

Vroeger, als ik als kind met mijn vader door Delft liep, werd ik voortdurend gewezen op de prachtige panden en de van elkaar verschillende gevels. Mijn vader is helaas overleden, maar zijn nieuwsgierigheid en fascinatie voor de inrichting en bebouwing van de omgeving en de context waarin deze is ontstaan, is aan mij doorgegeven. Als ik nu met mijn jongste dochter door de stad loop, gaat er soms een vingertje omhoog en hoor ik naast me ‘kijk papa, klokgevel!’ Als opdrachtgever heb ik het hele proces doorlopen van programma van eisen en het selecteren van een architect tot aan het definitieve ontwerp en de vergunningaanvraag. Het ging om een opbouw van bijna honderd vierkante meter en een totale verbouwing en herinrichting van het interieur. Het creatieve proces was inspirerend en het traject heb ik als boeiend en leerzaam ervaren.

Ik loop nu ruim een maand mee binnen het Architectenregister en ben onder de indruk van wat er afgelopen jaren tot stand is gekomen. Digitalisatie en publieke toegankelijkheid van het register, het opzetten en inrichten van de Beroepservaringsperiode en het werven van enthousiaste, klantgerichte collega’s en een netwerk van bevlogen vakdeskundigen.
Ik kijk er naar uit om samen met mijn collega’s, vakdeskundigen, ingeschrevenen en onze stakeholders verbeteringen en vernieuwingen op te pakken en verder te bouwen aan de waarde en bescherming van de architectentitel. Daartoe zal ik de komende periode vooral veel luisteren om het veld en de vier disciplines beter te leren kennen en te horen welke ideeën er leven. Verbinden, samenwerken en ontwikkelen zijn voor mij belangrijke waarden die m.i. goed passen bij de rol en positie van het Architectenregister en die van de directeur in het bijzonder. Van mij mag je verwachten dat ik deze waarden uitdraag en inzet ten dienste van de vier ruimtelijk ontwerpdisciplines en het Architectenregister. Daar ben ik op aanspreekbaar.

Naast mijn rol als directeur van het Architectenregister heb ik een nevenfunctie als duovoorzitter van de Rijks Innovatie Community. Dit is een netwerk binnen de overheid dat verbindt, kennis deelt en samenwerking faciliteert.